dinsdag 13 november 2012

Happy Holiday SeasonHet 'holiday' seizoen is twee weken geleden van start gegaan met de viering van Halloween. In principe een verkleedfeestje voor kinderen die op een avond langs de deuren gaan voor snoep, studenten maken er hun eigen soort feest van door gedurende een hele week snoep in te wisselen voor alcoholische versnaperingen. In tegenstelling tot Nederlandse Halloween feestjes die ik heb bezocht wordt Halloween hier zeer serieus genomen, en vrijwel iedereen had flink zijn best gedaan om zich humoristisch dan wel eng te verkleden. Lezers die facebook bekijken hebben het vast al gezien, maar ik was verkleed als een teddybeer (voor de kenners, het was Ted, van de film). Het was een groot succes; de eerste keer dat ik mezelf transformeerde tot teddybeer werd mijn kostuum uitgeroepen tot beste van de avond (resultaat: 14 horror dvd's), wildvreemden wilden niets liever dan een knuffel, terwijl mensen die ik wél kende geen idee hadden wie nou toch in dat pak zat.

Toch is Halloween maar een voorproefje van wat nog komen gaat. In de winkels komen de kerstbomen, kerstballen, kerstknuffels, kerstkaarten, kerstsnoep, kerstshampoo en kerstcornflakes langzaam in de schappen te liggen, een teken van wat we kunnen verwachten voor de volgende maand. Voor die tijd is er echter eerst nog Thanksgiving, hier ook wel 'the forgotten holiday' genoemd. Op 22 November staat kalkoen staat nog steeds voor vrijwel elke familie op het diner, maar de sfeer rondom thanksgiving lijkt niet echt op die van kerstmis. Geen cadeautjes bijvoorbeeld, en als we terugkeren naar de Wal-Mart zie je nergens thanksgivingcornflakes of andere thanksgiving-prullaria.

Amerikanen zijn naar onze standaarden extreem gastvrij, en naast het plan om met onze groep van Amerikanen en Europeanen dit weekend al een gezamenlijk thanksgiving diner te maken, zijn vrijwel alle Europese uitwisselingsstudenten hier uitgenodigd door een Amerikaanse klasgenoot, kennis of vriend om bij hun familie thanksgiving te vieren. Ikzelf ben uitgenodigd door Stephanie, een van de Amerikanen waar we veel mee omgaan, en verheug me nu al op de volgende trip naar haar huis in Chicago (op ruim 5 uur van St. Louis), waar een familie van een man of 30 samen zal komen.

Na het gezamenlijk eten van een gevulde kalkoen, aardappelpuree met jus, wortels, pompoentaart en cranberrysaus is het 's nachts tijd voor Black Friday. De Verenigde Staten is een land dat bekend staat als een consumptiemaatschappij, en de mensen zijn vaak erg materialistisch. Op Black Friday wordt deze koopgekte flink aangewakkerd: midden in de nacht zullen winkels de deuren openen met een aantal extreem goede aanbiedingen. In Nederland zouden misschien een handjevol mensen om 3 uur s' nachts hun bed uitgaan om een digitale camera met 100€ korting te kunnen kopen, maar in de VS is het een volkstraditie waar menigeen aan meedoet. Vandaar dat winkels voorzorgsmaatregelen nemen door lokaanbiedingen beperkt in te kopen (er moet natuurlijk winst worden gemaakt op de producten die eigenlijk niet echt in de aanbieding zijn), en door mensen maar mondjesmaat tegelijkertijd naar binnen te laten. De gekte wordt soms zo groot dat mensen elkaar letterlijk aanvallen; er zijn verhalen van mensen die met pepperspray en messen winkel ingaan om producten op te eisen. Vorig jaar nog zijn er zelfs mensen overleden doordat ze werden platgedrukt door een koopgekke menigte. Ik kan niet wachten.

Vijf dagen vrij, kalkoen, Chicago, én Black Friday: Laat die thanksgiving-break maar komen!
Om nog een element toe te voegen aan het holiday seizoen hier ben ik mensen al actief warm aan het maken voor Sinterklaas. Ik ben nog niemand tegengekomen die pepernoten (meegebracht uit Nederland door mijn ouders) niet lekker vond, maar het verhaal rondom de Goede Sint en zijn zwarte pieten vinden veel mensen maar raar. Blanke mensen die zwarte verf opdoen, om daarna als hulpjes van een blanke man in een rode jurk door het land te gaan? Tja, Only in Holland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten