maandag 3 september 2012

From heaven to hell in 5 seconds


Saint Louis University is een privé-universiteit, en dat is te merken. De meeste oudere studenten zijn in het bezit van een auto, en dan niet een lullig autootje zoals een Renault Twingo (Ha die verkopen ze hier helemaal niet!), maar liever een mooie Jeep, Landrover of een lekker grote Ford Escape. De meeste studenten komen uit een welgestelde (blanke) familie, of zijn zo intelligent dat alles voor ze betaald wordt door middel van studiebeurzen.  Dat is nodig ook, want het jaarlijkse collegegeld bedraagt maarlieft 35.000 dollar. Daarbij komt dan nog het huren van een kamer/apartement, wat ook nog eens zo'n 5000 dollar per semester aan kosten oplevert.

Daar krijg je wel wat voor terug: de campus ziet er uit als een klein paradijs. Mooie, nieuwe gebouwen, bomen, bankjes, en zeer groen gras. Vooral voor dat groene gras zijn gigantische hoeveelheden water nodig, want het klimaat in Saint Louis is nogal droog. De eerste twee weken was het constant rond de 35 graden celsius met een strakblauwe lucht, maar de overblijfselen van de tropische storm Isaac hebben daar een einde aan gemaakt afgelopen weekend (meteen mijn eerste tornado-alarm overleefd!). Dat bewateren van het gras neemt de Universiteit zeer serieus, het viel me onlangs op dat ze zelfs het kunstgras veld besproeien. Onkruid wordt bestreden door kleine tractoren met grote voorraden verdelgingsmiddelen. Nee, zich zorgen maken over het milieu doen ze hier niet.. Verder kun je alles vinden op de campus: meerdere bibliotheken, talloze restaurants, een kapper, een soort van supermarktje, sportvelden, fitnesscentra, etc. In het gebouw waar ik woon zit zelfs een echte kapel! Er werd me verteld dat er één keer in de twee weken een mis in het Spaans zal worden gehouden, maar ik denk niet dat de combinatie van het Katholieke geloof en de Spaanse taal op mijn lijf geschreven is.

Anyways, de campus is net een klein dorp, en ziet er prachtig uit. Het ligt midden in Saint Louis, een middelgrote stad, die niet bepaald het aanstaren waard is. Het gekste wat ik tot nu toe heb gezien is het grote contrast tussen on-campus en off-campus. Je hoeft maar 5 meter buiten de campus te lopen, en een gevoel van ongeloof bekruipt je. Groen gras? Nergens te zien. Mooie nieuwe gebouwen? Eerder een aantal bakstenen creaties met dichtgetimmerde ramen. Bomen? Dood. Bankjes? Die zijn er wel, maar zijn meestal bewoond door een aantal zwervers. Hoewel er genoeg beveiligingspersoneel op de campus te vinden is, geven de lege straten net buiten de campus niet echt een gevoel van veiligheid.

Het grote contrast tussen arm en rijk is nogal stuitend, hopelijk kan ik jullie daar later meer over vertellen. Voor nu heb ik wat foto's genomen om te laten zien hoe dat verschil tussen de campus en de rest van de stad er nou precies uitziet..


Laten we positief beginnen: On-Campus

Het gebouw waarin ik woon, Pruellage Hall ("oooooh")

The Clock Tower, het middenpunt van de Campus ("oeeehhh")


("aaaahh")
zelfs het kunstgras wordt besproeid!

 En daar komt het.. Off-Campus                                                 

Genomen vanaf een plek op de campus; net buiten de poorten begint de misère al
Typisch Amerikaanse Back-alley


Dit gebouw blijkt een half jaar geleden te zijn afgebrand, maar men heeft geen haast om iets aan de troep te doen

 Somebody need a door?Geen opmerkingen:

Een reactie posten