vrijdag 24 augustus 2012

Food issues

Logica is soms ver te zoeken in Amerika. Een BigMac kan je hier kopen voor één enkele dollar. Dat is hartstikke mooi, maar als je een keer wat gezonder wil eten, wil je misschien wat fruit kopen. Drie perziken kosten je in een supermarkt zo'n 6 dollar. Ja, op die manier maak je alle Amerikanen moddervet.

Er zijn meer voorbeelden: op de campus krijgt bijna iedereen een pas waarmee je kan eten in de verschillende restaurants hier. Het is een makkelijk systeem, maar je kan enkel 8 maaltijden per week ermee 'betalen'. Dat is een probleem, want wij Europeanen zijn gewend om driemaal per dag te eten. In de praktijk betekent dit dat je bij moet betalen voor veel maaltijden, en dat is iets wat Amerikanen ronduit weigeren. Het resultaat: vrijwel iedereen slaat ontbijt over. Iedereen is er zelfs zo aan gewend om niet te ontbijten dat je raar wordt aangestaard wanneer je vertelt 's ochtends vroeger op te staan om wat te eten (Vind je dat niet zonde van de tijd, want je zou ook gewoon lekker wat langer kunnen slapen, vroeg een Amerikaanse me stomverbaasd).

Oké, nog een voorbeeld: de frisdrankproducenten Coca Cola en PepsiCo zijn gigantisch in de VS en ze hebben veel macht. In vrijwel elk restaurant heeft één van deze twee bedrijven een monopolie op het drankaanbod, waardoor frisdrank domineert. Het is mogelijk om water te krijgen, hoewel niet altijd makkelijk, en het is zeker niet een logische economische keuze. In St. Louis kan je namelijk de kleinste beker frisdrank (Dat is er eentje van zo'n 600ml. Dit is GEEN grap. Ik herhaal, GEEN grap.) voor 99 cent krijgen, die je daarna zo vaak als je wilt kan hervullen. Een flesje water kost 2.50$. 600 ml Pepsi bevat zoveel suiker dat je die dag eigenlijk geen enkel klontje suiker meer moet binnenkrijgen. Water bevat helemaal niets.

Mensen hier beginnen nu ondertussen door te krijgen dat obesitas een gigantisch probleem is, maar de oplossingen lijken niet altijd de juiste te zijn. In New York zagen we een grote advertentie in de metro van een nieuw dieet-boek genaamd '6 weeks to OMG: get skinnier than all your friends'; Het probeert jongeren aan te sporen af te vallen, maar het boek geeft zulke absurde gezondheidstips dat ik me niet voor kan stellen dat het legaal zou zijn het boek in Nederland te publiceren.

Een aantal tips uit het boek:
1. Eet geen ontbijt, maar drink zwarte koffie 's ochtends, dat verdrukt de drang naar voedsel
2. Direct daarna moet er worden gesport (want er gaat niets boven sporten met een lege maag)
3. Neem dan een koud bad om vet te verbranden (ik weet het, er lijkt geen logica in te zitten)
4. Eet geen broccoli (willekeuriger dan dit wordt het niet)
5. Probeer af te vallen samen met je vrienden, en ga ervoor om het meeste gewicht van jullie allemaal kwijt te raken (ik weet het, dat klinkt als een anorexia-competitie)

In plaats van rare nieuwe diëten te promoten zou men moeten proberen eetgewoontes te veranderen. Nog één laatste voorbeeld om te laten zien hoe deprimerend de situatie daadwerkelijk is: In de cafetaria sta ik rustig wat patat op te scheppen (want normale aardappelen kennen ze hier niet) als er een flink gezette dame ongeduldig naast me komt staan. Ik kijk naast me, en zie tot mijn verbazing dat haar bord nogal anders gevuld is dan die van mij. Ik heb wat kip, wat frietjes en wat sla op het bord liggen. Mijn Amerikaanse vriendin (want in Amerika noemt iedereen elkaar extreem snel vrienden, daar vertel ik later nog wel meer over) heeft daarentegen lasagne, een braadworst, een broodje hamburger en een stuk pizza gepakt. Het was inderdaad enkel de patat die nog ontbrak om er een écht goed vullend diner van te maken.

4 opmerkingen:

 1. Klinkt allemaal zeer lekker zeg..ben benieuwd hoe je dat gaat volhouden aankomende maanden;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je een superleuke schrijfstijl!!! Ik lees hier vanuit Italië mee! Heb je inmiddels al goed weten te bonden met de Chinezen? Hahahah en jij wilt nog steeds beweren zonder enig grammetje vet door de douane te komen:P Nouja op dit moment klinkt het heerlijk. Ik eet hier iedere dag pasta en pizza gemaakt door een man die niet weet wat dat nou echt werkelijk inhoud. Zo staat er geregeld droge risotto op het menu zonder vulling. Echt je snapt in één keer hoe het is om iedere dag kleefrijst te moeten eten. Ik kom met een Africa buikje terug:P

  Veel plezier,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha leuk dat je het blog leest Babet! Dat eten in Italie bij jou klinkt nog waardelozer dan het van mij.. Hopelijk heb je het er wel naar je zin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben benieuwd of je de eetgewoontes van de Amerikanen gaat overnemen en dus kogelrond terug komt;-)
  Zal nog een hele toer zijn om gezond te blijven eten, eens ziennof ienstandvastig bent

  BeantwoordenVerwijderen